Az ókorban a kemencéket a tűz szimbólumának tekintették, amelyek melegséget és otthonos légkört teremtettek. Manapság újra virágkorát éli az átlagos beépített kandalló, amit táplálhat fa, gáz vagy elektromos áram is. Az ilyen rejtett berendezésekben a fő rész, ami a tűztérből és a kéményből áll, a fal belsejében található. Ezek lehetnek frontálisak, vagyis a fallal egy síkban helyezkedhetnek el, de szögletesek is, amelyeket a szoba sarkába telepítenek.

Ez jó lehetőség egy kisebb házban, ahol kevés a szabad hely. Ügyes telepítéssel az ilyen beépített kandalló modellek jó lehetőség kínálnak két helyiség fűtésére egyszerre. A használatuk során számos előnnyel szembesülhetünk, amelyek közül a legfőbb a helymegtakarítás lehetősége. Mivel a készüléket a falba szerelik, így nem foglal sok helyet, amit a kicsi lakások tulajdonosai nagyra értékelnek. Helytelen azonban azt hinni, hogy a beépített kandalló egyáltalán nem csökkenti a szoba területét. Mivel sok házban a falak meglehetősen vékonyak, a hátsó rész gyakran átnyúlhat a szomszédos helyiségbe.

A XXI. század legújabb építészeti tervei és tervezési megoldásai követik az automatizálás és az „intelligens otthon” koncepcióját, ahol az összes lehetséges technikai megoldás hozzájárul a hatékonyság növeléséhez. Ez alól az a kandalló kiegészítő sem kivétel, ami a reteszelés funkcióját látja el. A szóban forgó készülék a fűtőtest működésekor lezárja a ház ventillációs rendszerét, ezáltal nem jut égéstermék a helyiségbe.

A modern biztonsági reteszek vezeték nélküliek, így bármilyen építési munkálat nélkül beszerelhetőek. A reteszelés olyan esetben is létfontosságú, ha a szobában bármilyen nyílt égésterű hőforrás működik. A vezeték nélküli, elemes készülékek valódi forradalmat hoztak a fűtőberendezések biztonsága terén, ellenben a korábbi típusokkal, amelyeket a kandallónál kellett telepíteni. Egyes esetekben a kandalló mellett nem volt elérhető áramkör és a beszerelés helyén csúnya repedések maradtak. A reteszelésre szolgáló egység egy rádióhullámú távvezérlőt és vezérelt hálózati dugaljt tartalmaz.