A savasság megállapítására szolgáló tesztcsíkok olcsók és könnyen használhatóak. Miért szeretné akkor bárki a pH mérő segítségét igénybe venni, ami drágább és a használata is több időt vesz igénybe? Ennek több oka van. Az ilyen műszer egyik nagy előnye a felbontás, ami a kapott mennyiség legkisebb mérhető változására utal.

A legtöbb pH mérő esetében a felbontás minimum 0,1 pH-egység, de a 0,01 és 0,001 egységek is gyakoriak. A tesztcsíkok esetében ez az érték sokkal kisebb. A savassági tartományt lefedő tipikus csíkok színei 0,5 vagy 1,0 egységre vannak egymástól. A keskeny tartományt lefedő speciális csíkok színosztálya akár 0,2–0,4 pH-egységet is elérhet.

A kémhatás teszter melletti másik érv a pontosság, ami a mérés reprodukálhatóságára utal. Vagyis egy pontosabb mérési technika a teszt megismétlésével is valószínűleg ugyanazt az eredményt produkálja. Ha tesztcsíkot használunk pH mérő helyett, az megváltoztatja a színét. Ezzel az a probléma, hogy az emberek másképp látják a színeket és hajlamosak lehetnek azokat különböző módon értelmezni.