Manapság a ruházati termékek gyártásánál gyakran használnak szintetikus szálakat, de egyes fogyasztók még mindig a természetes alapanyagokat részesítik előnyben. Persze nem mindenki tudja megválaszolni a kérdést, hogy melyek a futter anyag ismertetőjegyei? Valójában ez egy pamutból és gyapjúból készült természetes szövet, ami nagyon puha, kellemes tapintású és nem okoz irritációt. Mégsem tudja senki sem pontosan, hogy miként és hol jött létre. Egyesek úgy gondolják, hogy a szövet indiai vagy egyiptomi eredetű, mivel ott nyers gyapotot termesztenek.

Ám a technológiai fejlődés hiánya ezekben az országokban kizárja ezt a verziót, mivel a futter anyag csak kiváló minőségű kötőgépekkel készíthető. A szövet sajátossága, hogy nagyon tartós és sűrű, olyannyira, hogy még a szelet sem engedi át. Tehát a futter anyagról elmondható, hogy környezetbarát, magas hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, jól szívja a nedvességet, nem veszíti el a formáját még többszöri mosás esetén sem, de azért be kell tartani az ápolására vonatkozó ajánlásokat.

Miről ismerhető fel a poliamid anyag?

A szintetikus textilek kitörölhetetlenül beléptek az életünkbe és egyre nehezebb teljesen természetes eredetű szöveteket találni. A poliamid anyag csak a múlt század 60-as éveiben lett szabadalmaztatva. Sokféle változatban kapható, amelyek a praktikusságukban különböznek egymástól. Az ilyen szövet felülete fényes vagy éppen ellenkezőleg matt és durva, ami a kompozíció százalékos arányától és a poliamid anyag előállításának módjától függ.

Ellentétben azzal a széles körben elterjedt véleménnyel, miszerint a szintetikus szövetek szerény igényűek a gondozásuk tekintetben, érdemes megismerkedni a tisztítására vonatkozó alapvető ajánlásokkal. Mosásuk csak a 40 fokot meg nem haladó hőmérsékleten megengedett. Ellenkező esetben a termékek elveszíthetik az eredeti alakjukat. A poliamid anyag mosásához nem ajánlott szövetlágyító szereket használni, mivel a textíliák elveszíthetik a víztaszító képességüket. Szintén kerülendő a magas hőfokon történő gőzölős vasalás.