pálinka árakPálinka árakSok országhoz hasonlóan, Magyarországnak is van hagyományos itala. A pálinka árak íz és minőség szerint változnak, attól függően, hogy milyen fajta gyümölcsből készítik el a párlatot. A leggyakoribb a szilva, körte, alma, de találunk meggyből, cseresznyéből, sőt, eperből készült változat is van.

Amíg a múlt században döntően a szilvát használták fel, ma már bármilyen ízben tudunk vásárolni. Maga a szó égetett szeszt jelent, ma már eredetvédettség alatt áll, csak hazánkban és 4 osztrák tartományban lehet előállítani. Hasonló névvel, de más karakterisztikákkal rendelkezik még a román gyümölcspárlat is, de az nem tartozik a törvény alá.

A 37,5 fokostól egészen 86 fokosig lehet megvásárolni, amelyek aromáit nem ízesítik és nem is színezik. Nagyszüleink szinte mindennap ledöntöttek egy kis pohárral, mind a szomorú, mind a boldog percekben előkerültek az üvegek. A pálinka árak 5000 Ft-tól kezdődnek, de találunk drágább, Agárdi és Panyolai prémiumitalokat is, amelyek mindig kellemes hangulatot teremtenek.