Turbós kéményEgyre többen döntenek a kondenzációs kémények mellett, amelyek több év után is helytállnak, és emiatt nem kell tartani a teljesítmény vagy a hatékonyság romlásától. Ezen készülék másik neve a turbós kémény.

A laikusok igen sokszor és még pár szakértő is együtt emlegeti ezt a két szerkezetet, mert sok mindenben hasonlítanak. Azonban alaposabb megvizsgálás után kiderül, hogy csak van pár olyan különbség, amire a beszerzéskor mindenképp oda kell figyelni.

Először is tudni érdemes, hogy a turbós kémény a kondenzációshoz hasonlóan ott alkalmazható, ahol a kazánból egy ventilátor fújja ki az égésterméket. A turbósról jó tudni, hogy a füstgáz hőmérséklete jóval nagyobb, mint a másik bojlerhez vagy kazánhoz csatlakozott kéményekben.

Ezek mellett, a túlnyomás is jóval magasabb, azonban kevesebb kondenzvíz keletkezik. Nyilván az elvezetést itt is a lehető legbiztonságosabb módon kell garantálnia annak, aki szeretné elkerülni az igencsak kellemetlen beázást és az ebből eredő gondokat. A turbós kémény sok háztartásban megtalálható.