Napraforgó adapterA különböző mezőgazdasági munkákhoz különféle eszközöket alkalmaznak a földművesek. Mindennek megvan a módja, a talaj előkészítésének, a vetésnek, az aratásnak.

A növények nem egyformák, ezért sokszor a gépek kiegészítő eszközöket is igényelnek, mint a napraforgó adapter. A napraforgó adapter elengedhetetlen segítség az aratásnál, ugyanis az általános betakarításra használt gépek a kisebb növényekhez vannak tervezve, mint a búza, árpa.

Ezek az egész növényt levágják, a magokat kicsépelik, a szükségtelen szárrészeket pedig bálázva kiadják. A napraforgónál ez nem a megfelelő módszer, mivel jóval nagyobb, mint a társai, valamint fás szárának feldolgozása megterhelő lehet egy nem erre tervezett gépnek. Szerencsére nem is kell vele megbirkóznia.

A napraforgó adapter ugyanis a tányér alatt, kevés szárrésszel vágja el a növényt, ami így kerül a cséplő szerkezetbe, onnan a tisztított magok a tároló részbe. A felesleges részek pedig nem kerülnek bálázásra, csak vissza a tarlóra, ahol összezúzzák, hogy a talaj táplálékául szolgáljanak.