napelemNapelemA polihisztorok korának jó ideje vége. A világ annyira összetett lett és annyira gyorsan zajlanak a fejlesztések, hogy egy-egy ember már képtelen átlátni. Az elveket még csak-csak megértjük, de a részletekkel már nem tudunk képben lenni. Így van ez a napelem technológia kapcsán is.

Addig a legtöbben képesek átlátni a logikát, hogy a Napból folyamatosan érkező energiát alakítják át elektromos árammá, amivel a megszokott módon használhatóak a készülékeink. Hogy ez a gyakorlatban miként működik, milyen módon tárolják a fel nem használt energiát, tudják-e egyáltalán tárolni, mi van akkor, ha nem süt elég erősen vagy elég sokáig a Nap, azt már csak a szakemberek látják át.

A napelem rendszerek telepítése is az előkészítéssel kezdődik. Nem úgy van tehát, hogy jönnek, felszerelik, az ingatlan tulajdonosa pedig örül, hogy most már zöld energiát használ. A tanácsadás során a szakemberek első lépésként megtudakolják az igényeket, majd megtervezik a rendszert és csak ezt követően jöhet a felszerelés, beüzemelés.