Inverteres klímaNem helyes egyből fejest ugrani, amint megpillantunk egy csábító klíma akciót. Meglehet, hogy egy másfajta légkondicionáló sokkal előnyösebb és gazdaságosabb választás. Vannak olyan weboldalak (mint például a cascadeklíma.hu), ahol egy helyen összehasonlíthatja a különböző légkondi fajtákat.

Egy olyan épületben, ahol nincs szükség minden helyiségbe klímára, abban az esetben a mobil típus is megteszi, kiváltképp akkor, hogyha nem szeretnénk az adott helyen tölteni a pihenésünket. A technológiának köszönhetően, egész sokat haladtak a gyártók a mobil klímák zajszintjének csökkentésével, ám ezek még mindig nem olyan csendesek, mint a split változatok. Viszont rendkívül praktikus a hordozhatóságuk, azonban kompromisszumokat kell kötni, amikor egy ilyen modellt választanunk, mivel számolnunk kell a magas zajszinttel, ami mellett egyeseknek nem lehetséges a pihenés.

A már említett split klímák nagyon elterjedtnek számítanak. Egy kültéri és egy beltéri egységből áll a rendszer, ami csendesen és nagy hatékonysággal dolgozik. Azonban a teljesítményt mindig szem előtt kell tartani, mivel nem mindegy, hogy mekkora helyiséget képes hűteni az adott berendezés. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy egy légkondicionáló elég lakásonként. Viszont ezeket a készülékeket helyiségenként kell elhelyezni az adott épületen belül.

A kibocsátott levegő nem fog befordulni magától a hálószobába, a nappaliba és még a konyhába is. Természetesen vannak kivételek, amikor például olyan a lakás beosztása, ami ideálisnak számít egyetlen klíma használatához, viszont az ilyen elég ritkán fordul elő. Ha az egész lakást szeretnénk hűteni, akkor multisplit változatokra lesz szükség. Ez egyetlen nagyteljesítményű kültéri egység, amire akár 5 db beltéri is csatlakoztatható és egymástól függetlenül működtethető. Ezen belül léteznek Wifi-vel felszerelt változatok, amelyeket egy okoseszköz segítségével is vezérelhetünk. A kínálatban megtalálhatóak a kereskedelmi klímák is, amelyek a bevásárlóközpontok, raktárépületek, csarnokok esetében előnyösek.