Finom marcipánRengeteg olyan édesség még ma is felkapott, amit már ősidők óta szívesen fogyaszt az ember. Ilyen a finom marcipán is, amit számos legenda övez. Az egyik ilyen a 14. századi Európához köthető, amikor is a borzalmas pestisjárvány a kontinens lakosságának egyharmadát elpusztította.

Ekkor mindenki számára egyértelművé vált, hogy olyan élelmiszereket kell létrehozni, amelyek nem romlanak el olyan könnyen, és egyszerűen tárolhatóak. Az egyik ilyen legenda szerint Milánó városában egy Márton nevű pék próbálkozásának eredménye volt az olajos magvakból gyúrt mézes pogácsa. Innen ered a marcipán név, ami tehát nem jelent mást, mint Márton kenyerét. Nyilvánvalóan ezt bizonyítani nem lehet, de más mítoszok is léteznek.

Az egyik szerint a marcipán olasz közvetítéssel került Európába, több, mint valószínű, hogy Törökországból, Iránból vagy esetleg Irakból. Azért gondolnak sokan erre a három országra, mert a marcipán a háremhölgyek csemegéje is volt a középkorban. Ekkoriban ezt a finomságot más fűszerekkel tették még egyedibbé.