KölesA gabonafélék mindig is fontos részét képezték az ételeinknek. Egyeseket lisztnek őrölve fogyasztunk, másoknak a magja fontos táplálék, vagy éppen állati takarmány. A köles évezredek óta szolgál emberi táplálékként, bár az történelem során hol nagyobb, hol kisebb szerepet kapott.

Most újra divatját éli ez a gabonaféle, amelyik vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag. Az egészséges táplálkozás egyik fontos eleme, hiszen hatással van a bőr, a fogak, a körmök és az érfalak épségének megőrzésében is.

A köles szerepet játszik a vércukorszint és a zsíranyagcsere szabályozásában is. Fontos vasforrás és telítetlen zsírsavakban szintén gazdag, ezért a rendszeres fogyasztása jó hatással van a szervezetünk működésére.

Édes és sós ételeknek egyaránt az alapját képezheti, így a változatos táplálkozás biztosítva van. Már a honfoglalás idején is népszerű volt ez a gabona a Kárpát-medencébe érkező törzsek számára. A köles népszerűsége a múlt században csökkent, de most újra egyre többen keresik ezt az alapvető élelmiszert.