VastalanításGyakran előfordul, hogy a csapból tiszta vizet engedünk, azonban egy kis ülepedés után a színe rozsdás lesz. Ez azt mutatja, hogy az ivóvíz sok oldott vasat tartalmaz. A helyzet javítása érdekében vastalanítás szükséges. A vas az egyik leggyakoribb természetes elem.

A legtöbb vulkáni és homok kőzetben jelen van. Nem meglepő tehát, hogy a természetes vízben való jelenléte az egyik leggyakoribb probléma. Az ilyen vízzel számos gond merül fel, mind a mindennapi életben, mind pedig a kereskedelmi és ipari műveletekben.

Bizonyos esetekben a magas vastartalom az élelmiszerek minőségét is befolyásolhatja. Ezekért az okokért aktuális a vastalanítás az ivóvíz háztartási fogyasztása, valamint az ipari felhasználás szempontjából.

A vas eltávolítása a vízből, túlzás nélkül az egyik legnehezebb feladat a vízkezelésben. A meglévő módszerek áttekintése után, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy jelenleg nincs olyan univerzális, gazdaságilag életképes vastalanítást elősegítő módszer, ami az élet minden területén alkalmazható.