ÉrmellékVan egy varázslatos térség a Partiumban, a Kraszna és a Berettyó folyók között, elhelyezkedése Bihar és Szilágy megyék közé tehető. A rajta áthaladó Ér patakról kapta a nevét. Bizony, ez a csodás táj nem más, mint az Érmellék! Sok híres ember származik ezen térségből. Talán a legismertebb nagy költőnk, Ady Endre, aki Érmindszenten született és ott töltötte gyerekkorát.

Ugyanakkor az Érmellék híres szülötte Kazinczy Ferenc, magyar író, költő, a nyelvújítás vezéralakja, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Fráter Lóránd, földbirtokos, honvéd huszárszázados, országgyűlési képviselő és dalszerző, akinek számos gyönyörű nótát köszönhetünk.

Csiha Kálmán erdélyi református püspök, prédikátor, költő, memoáríró is. Utóbbiaknak szobrot állítottak a szülőfalujában, Érsemjénben, ahol a falu központjában található, szépen rendezett parkban tekinthetőek meg ezek az alkotások. Az Érmellék tárgyi és építészeti értékeit is féltve őrzik a hagyománytisztelő lakosok. Érdemes ellátogatni ebbe a szép térségbe, mert életre szóló élmény lehet egy ilyen kirándulás.