Páramentesítő berendezésPáramentesítő berendezésA tudományos felmérések és kutatások szerint egy helyiség páratartalma 50-55% körül ideális. Ez az a határ, mely biztosítja a helyiségben tartózkodók komfortérzetét. Egy lakás vagy irodahelyiség páratartalmát könnyen lehet szabályozni a páramentesítő berendezés segítségével.

Ennek a készüléknek az előnye, hogy teljesen önállóan működik, csak akkor kapcsol be, ha érzékeli a páratartalom megemelkedését. Mivel teljesen automatizálva működik, az emberek hajlamosak is megfeledkezni róla, ezért a készülékek nagy hányadán fények jelzik a telítési állapotot. Ezenfelül minden készülék automatikusan kikapcsol, ha a tartály megtelik.

A páramentesítő berendezés működési elve nagyon egyszerű, egy kicsit hasonlít a hűtőberendezésekhez. Lényegében az történik, hogy a levegőt átáramoltatják egy hűtőrendszeren, ott lecsapódik a vízpára, melyet elvezetnek egy tartályba. A párátlanított levegőt a meghatározott hőmérsékletre felmelegítve visszajuttatják a helyiségbe. Ez a körfolyamat addig működik, míg a páramérő a beállított szintet érzékeli.