Rutin munkavédelmi ellenőrzésRutin munkavédelmi ellenőrzésA kis- és középvállalkozók rémálma, amikor közeledik a Munkavédelmi Hatóság vizsgálati ideje. Pedig, ha felelős vállalkozóról beszélünk, akkor igazából nincs mitől tartani. Egy felelős vállalkozó tudatában van a munkahelyeken felmerülő veszélyes helyzetekkel, az egyszerű áramütésből az egész cég anyagi helyzete felborulhat.

Már az első körben érdemes leszögezni, hogy a munkavédelmi ellenőrzés célja nem a bírságolás, hanem a megelőzés. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a munkavédelmi dokumentáció teljesen rendben van és egy jól működő, szervezett munkavédelmi rendszer létezik, nagyon kicsi eséllyel fog bírságolni, még akkor is, ha itt-ott javítani valót talál.

A szabályzat szerint elindítja az eljárást, mert erre mindkét fél érdekében szükség van, de a végeredmény többségében csak felszólítással végződik a munkavédelmi ellenőrzés. Azonban ne feledje! A munkavédelmi dokumentáció és a rendszer felépítése keserves, hosszadalmas munka, szakember nélkül kevés eséllyel készül el úgy, hogy az ellenőrzésen is talpon tudjon maradni.