Nagyobb kerteknél vagy jelentősebb mennyiségű lebomló hulladékot termelő üzleteknél gyakran találkozhatunk különös gépezetekkel. Egy komposztaprító megkönnyíti az anyagok lebomlását azáltal, hogy apró darabokra zúzza össze a faágakat és egyéb méretesebb szerves dolgokat.

Természetesen van kifejezetten fára és nagyobb ágakra kifejlesztett eszköz, de az otthoni konyhai hulladékot vagy a kerti fák alól összehúzott levelet összedaráló darab is fellelhető.

Sokat segíthet a komposztaprító azoknak, akik küszködnek a megtermelt lebomló hulladék elszállításával, feldolgozásával. Egy ilyen géppel és egy közepes méretű ládával értékes és termékeny földdé tudjuk alakítani a szerves szemetet. Ez nemcsak a hulladékproblémát oldja meg, de a növényeknek is kiváló táptalajt biztosít.

A komposztaprító elérhető elektromos és robbanómotoros változatban, attól függően, hogy milyen célra és milyen terepen kívánjuk azt használni. Robosztus felépítésüknek köszönhetően, egyes darabok komolyabb erdészeti munkákra is kifejezetten alkalmasak.