A stressz mindenkire másképp hat. Egyesek szorongást és pánikrohamot tapasztalnak, míg mások jól bírják a nyomást. A stresszes helyzetek hatására szorongóvá, dühössé, szomorúvá, depresszióssá vagy akár agresszívvá is válhatunk.

A stressz hatékony kezelésének számos módja van. A kulcs az, hogy találjunk valamit, ami működik számunkra. Próbálja ki ezeket a technikákat a stressz csökkentésére és a nyugalom megőrzésére.

Írja le a gondolatait

A gondolatok naplózása hatékony módja lehet a szorongás feldolgozásának és kezelésének. Ha leírja a dolgokat, az segít másképp gondolkodni róluk. Olyan mintákat és összefüggéseket kezdesz észrevenni, amelyeket egyébként talán nem vennél észre.

A gondolataid leírása abban is segíthet, hogy jobban felismerd, mi a fontos az életedben. Ha stresszesnek vagy túlterheltnek érzi magát, jegyezze fel azokat a dolgokat, amelyek stresszelik. Ezután győződjön meg róla, hogy rendszeresen időt tölt ezekkel a tevékenységekkel.

Hallgasson zenét

A zene boldoggá tesz minket, és bizonyítottan egészségesebbé tesz. A zene segít ellazulni, csökkenti a stresszt, csökkenti a pulzusunkat, javítja a hangulatunkat, fokozza a kreativitást, és még a termelékenységet is növeli. Miért ne hallgathatnál tehát néhány dallamot, miközben edzel, takarítasz, mosol, vagy csak lazítasz?

A kutatók szerint a zene segíthet javítani a mentális összpontosítást, fokozhatja a relaxációt, csökkentheti a szorongást és növelheti az energiaszintet. Egyes tanulmányok szerint a sportolás közbeni zenehallgatás gyorsabb regenerálódást és jobb teljesítményt eredményezhet.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azok az emberek, akik zenét hallgattak, jobban teljesítettek az olyan kognitív feladatokban, mint a memória és a figyelem, mint azok, akik nem hallgattak. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a vidám dalokat hallgató emberek önbecsülése magasabb volt, mint azoké, akik szomorúbb dalokat hallgattak. Egy tanulmány pedig azt találta, hogy azok az emberek, akik zenehallgatás közben dolgoztak, boldogabbak és produktívabbak voltak, mint azok, akik ugyanazt a feladatot zenehallgatás nélkül végezték.

Szóval tessék - most már tudod, mit kell lejátszanod, ha legközelebb jól akarod érezni magad.

Szívjon friss levegőt

A szabadban töltött idő számos előnnyel jár a fizikai és mentális jólétünkre nézve. Íme három módja annak, hogy a szabadban töltött idő boldogabbá, egészségesebbé és okosabbá tehet minket.

1. D-vitamin

A nap minden nap ad nekünk egy adag D-vitamint. Ez az erős vitamin támogatja a csontok növekedését, az immunrendszer működését, az agy fejlődését és a hangulatot. A JAMA Internal Medicine című szaklapban nemrég közzétett tanulmány szerint az Egyenlítő közelében élő emberek kétszer annyi D-vitaminnal rendelkeznek, mint az Egyenlítőtől távolabb élők.

2. Szerezzen új perspektívát

Néha már az is segíthet, ha egyszerűen csak egy szellőt érzel az arcodon, hogy felébredjenek az érzékeid és kinyíljon a szemed. Egy tanulmányban a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy nézzenek ki egy ablakon, és vegyék észre, mit látnak. Azt találták, hogy mindössze 15 perc természetnek való kitettség javította a figyelmet és a memóriafelidézést.

3. A friss levegő segít kitisztítani a fejet

Egy tanulmány megállapította, hogy a zöld színt a boldogsággal, a kényelemmel és a reménnyel társítjuk. A kutatók úgy vélik, hogy ez azért van, mert a zöld szín egyensúlyt és harmóniát képvisel. Ha zölddel vagyunk körülvéve, hajlamosak vagyunk nyugodtabbnak és kevésbé stresszesnek érezni magunkat.

Kapcsolódjon ki a közösségi médiából

A közösségi média remek módja annak, hogy kapcsolatot tartsunk a barátokkal és a családdal, de vannak olyan időszakok, amikor egyszerűen nem akarunk a nap 24 órájában mindenki más életébe bekapcsolódni. Néha szükség van arra, hogy egy kis időt szakítsunk a közösségi médiától.

A közösségi médiával az a probléma, hogy gyakran bűntudatot ébreszt bennünk, amiért offline vagyunk. Azt hisszük, hogy valami fontos dologról maradunk le, pedig valójában csak lemondunk a multitasking képességéről. Amikor online vagyunk, nem tudunk másra koncentrálni, mint a feladatra.

Amikor viszont offline vagyunk, akkor bűntudat nélkül tudunk váltani, és olyan dolgokat csinálni, mint például könyveket olvasni, levelet írni, embereket felhívni, művészetet készíteni stb.

Végezzen vezetett meditációt

A meditációval sokan küzdenek, de rengeteg olyan alkalmazás és program létezik, amely megkönnyíti a meditációt. Az egyik legismertebb a Headspace nevű. Ez az alkalmazás különböző meditációkat kínál, 10 perctől 30 percig terjedő időtartamban. Emellett ingyenes próbaidőszakot is kínálnak, hogy kipróbálhassuk anélkül, hogy bármit is fizetnénk érte. Kiválaszthatod, hogy ülve vagy fekve hallgatod a meditációt, és bármikor szünetet tarthatsz, amikor szünetet szeretnél tartani. Még néhány videót is találsz, amelyeken megnézheted, hogyan csinálják mások.

Az alkalmazás számos más funkciót is tartalmaz, többek között időzítőt és stopperórát, emlékeztetőket, naplót és egy könyvtárnyi hangoskönyvet, amelyet hallgathatsz. Ha a meditáció közben elterelődik a figyelmed, az időzítő funkcióval megjelölheted a hangoskönyv hallgatásával töltött időt.

Egy másik nagyszerű lehetőség a Calm. A Headspace-hez hasonlóan a Calm is sokféle foglalkozást kínál, amelyek mindegyike öt és 30 perc közötti időtartamú. A Headspace-szel ellentétben azonban a Calm nem tartalmaz időzítőt vagy stopperórát. Ehelyett csak a képernyőre kell koppintani a munkamenet megkezdéséhez és befejezéséhez. Beállíthat egy napi emlékeztetőt is, hogy emlékeztesse magát a napi meditációs munkamenetre.

Töltsön egy kis időt a családjával vagy barátaival

Amikor stresszesek vagyunk, gyakran úgy érezzük, hogy nincs elég időnk arra, hogy mindent elvégezzünk, amit meg kellene tennünk. Túl sok mindent próbálunk egyszerre belezsúfolni, és gyakran megfeledkezünk arról, hogy magunkkal is törődjünk. Pedig a hozzánk legközelebb állókkal töltött minőségi idő segít feltöltődni és újrafókuszálni. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen töltenek időt másokkal, általában hosszabb és boldogabb életet élnek. Tehát legközelebb, amikor azon kapja magát, hogy nehezen tud lépést tartani az élet követelményeivel, szánjon egy pillanatot arra, hogy emlékezzen arra, mi a legfontosabb az Ön számára. Lehet, hogy rájön, hogy több energiája marad arra, hogy bármi mással is foglalkozzon, amit meg kell tennie.

Olvasson el egy könyvet

A könyvek olvasása segíthet ellazulni, elmenekülni a valóság elől és javítani az életét. Sokféle könyv létezik, mindegyiknek más-más előnyei vannak. Például a szépirodalom olvasása adhat egy kis szükséges menekülést, míg a tényirodalom olvasása okosabbá tehet.

Szundítson egyet

Az alvást gyakran luxusnak tartják, olyasminek, amit akkor teszel, amikor már túl fáradt vagy ahhoz, hogy tovább dolgozz. De kiderült, hogy számos előnye van annak, ha a nap folyamán szundikálsz. Íme kilenc ok, amiért érdemes megfontolnod, hogy adj magadnak egy kis régóta szükséges alvást.

1. A szunyókálás segít csökkenteni a stressz-szintet.

Amikor alszol, az agyad endorfin nevű hormonokat termel. Ezek a vegyi anyagok segítenek enyhíteni a fájdalmat és a stresszt. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen tartanak délutáni power szundit, kevesebb fejfájásról és szorongásról számolnak be, mint azok, akik nem szundikálnak.

2. Jobban fogod érezni magad a bőrödben.

Lehet, hogy azt gondolod, hogy a napközbeni alvás lustává tesz, de a kutatások szerint egy jó éjszakai pihenés javítja az önbecsülést. Ha felfrissülve ébredsz, valószínűleg minden reggel pozitívan indulsz neki, ami jobb hangulathoz és nagyobb termelékenységhez vezet.

3. Javul a memóriád.

A szakértők szerint az egyik legjobb módja a memóriád fellendítésének, ha pihenést adsz az elmédnek. Az alvásmegvonás gyulladást okozhat a szervezetben, és befolyásolhatja a hippokampusz, az agynak az emlékek tárolásáért felelős része vérellátását. Tehát napi néhány óra minőségi alvás élesben tarthatja az agyadat.

Testmozgás

A testmozgás az egyik leghatékonyabb módja a stressz levezetésének. Nem kell egy puccos edzőterembe járnia vagy intenzív edzéseket végeznie ahhoz, hogy élvezze az előnyöket. Egy egyszerű séta a környéken, vagy a lépcsőzés a lift helyett nagyszerű lehetőség.

Amellett, hogy a testmozgás fizikailag is előnyös, mentális megkönnyebbülést is adhat nekünk. Tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeresen sportoló emberek kevésbé stresszesek és szorongóak. Ennek azért van értelme, mert a fizikai aktivitás mozgásban tartja a testünket, és eléget némi energiát. Amikor mozgunk, az egész testben megnő a véráramlás, ami segít felszabadítani az olyan stresszhormonokat, mint az adrenalin és a kortizol.

A legjobb az edzésben az, hogy nem igényel nagy erőfeszítést. Már napi öt perc séta is javíthatja a hangulatot és csökkentheti a szorongás szintjét. Próbáljon ki különböző izomcsoportokat edzeni, ha egy kis változatosságot szeretne a rutinjába. A súlyemelés például számos testrészt megdolgoztat, míg a futás a szív- és érrendszeri egészségre összpontosít.

Összegzés

Nagyon sok módja van annak, hogy egy hosszú munkanap után mentálisan feltöltődjünk. Lehet, hogy sok időnek tűnik a pihenés, de ezek a tevékenységek jótékony hatással lehetnek rád. Próbálja meg beépíteni őket a napi programjába, és meglátja, hogyan változtatják meg az életét.