A nyári időszakban egyre több autón látni kerékpárokat. A kerékpárok biztonságos szállításának többféle módja létezik, a lényeg, hogy mindig körültekintően járjunk el, hiszen a rosszul rögzített biciklik a jármű menetstabilitására is negatív hatást gyakorolhatnak. Ha pedig a jármű stabilitása megbomlik, akkor még egy tapasztalt sofőr számára is problémát jelenthet vészhelyzetben vagy például nagy oldalszélben az úton tartani az autót, aminek könnyen baleset és autómentés lehet a vége.

Ha ma kerékpárszállításra van szükségünk, akkor a klasszikusnak nevezhető tetőcsomagtartós megoldás mellett számtalan egyéb megoldást is választhatunk. Ebből kifolyólag létezik például vonóhorogra rakható változat, de létezik a csomagtér ajtajára szerelhető, a lökhárítón támaszkodó verzió is. Hogy melyik a legjobb, arra egyértelmű válasz nincs, hiszen nem csak egyén-, hanem autófüggő is, hogy ki, melyikkel tudja biztonságosabban szállítani kerékpárjait. A döntésnél alapvetően fontos figyelembe venni már a biciklik tulajdonságait is, hiszen például a karbon-vázas változatú kétkerekűeket nem lehet mindenféle tartóhoz rögzíteni, mert ezeket nem lehet a vázaknál megterhelni, így ezeket csak a tetőn szállíthatjuk, azon belül is olyan tartón, amihez az első villát tudjuk odarögzíteni.

Természetesen a családi nyaralásokra és a legtöbben általában átlagos kerékpárokat visznek magukkal, így a megfelelő tartó kiválasztásában inkább a felhasználási mód lesz a döntő tényező. Nagy szerencse, hogy aki nem akar rendszeresen kerékpárt szállítani, az akár bérelhet is magának ilyen tartóberendezéseket, ezen felül pedig a boltok többsége kipróbálási lehetőséget, illetve segítséget is nyújt abban, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő darabot. A számtalan rögzítési móddal és kialakítási formában rendelkező kerékpárszállításra alkalmas kiegészítők között egyébiránt a legnépszerűbb mindmáig a tetőre szerelhető változat, aminek több hátránya is van. Az egyik, hogy ez rontja a leginkább az autó menettulajdonságát, hiszen a kerékpárokba belekap az oldalszél, és szemből is rontják az autó aerodinamikai képességeit. Ha ezt figyelmen kívül is hagyjuk, akkor sem szabad elmennünk szó nélkül attól a problémától, hogy a magas autóval sok mindent figyelembe kell vennünk – főként a szűkös városi utcákon leszünk bajban, ahová kamionokat nem engednek be, ezáltal semmi sem a magasított felépítményhez lett igazítva. Ezen felül használatuk is nehézkes, hiszen a biciklit magasba kell emelni a rögzítéshez, ami könnyedén az autó festésének megkarcolását vagy megsérülését eredményezheti.

Éppen ezért jobb megoldás, ha inkább az autó vonóhorgára, vagy a hátsó csomagtér ajtajára szerelhető változatot választjuk. Noha parkolni nehezebb lesz így, de az autó menettulajdonságát szinte semmiben sem befolyásolják az ott szállított biciklik, amelyekből egyszerre akár három darabot is rögzíthetünk ilyen formában. Ezek általában drágább és körülményesebb megoldások, de sokkal masszívabbak is, éppen ezért amennyiben többször is szeretnénk kerékpárt szállítani, nem akarunk a szűk utcák miatt sem aggódni, és nem szeretnénk, ha azért kellene autómentést igénybe vennünk, mert a rosszul rögzített biciklik miatt balesetet szenvedtünk, akkor alighanem ez a legjobb megoldás a kerékbár biztonságot, autón kívüli szállítására. Fontos azonban tájékozódni a helyes szállítás módjáról, hiszen például a felhelyezés után láthatónak kell maradnia a rendszámtáblának, valamint a hátsó fényjelző berendezéseknek is.