Ha felelőtlenül indulunk neki egy hosszabb útnak, így például a nyaralásnak, abból nagyon könnyen rémálom válhat, ezáltal egy szerelőműhelyben, vagy az út szélén, autómentés közben élhetjük át a pihenésre szánt szabadidőnket. Ha szeretnénk elkerülni mindezt, akkor érdemes a nyaralás előtt ellenőrizni autónkat azért, hogy biztonságosan és sikeresen célba érjünk. Az első és legfontosabb dolog ebben a tekintetben az olajszint ellenőrzése! Ha nagyon hosszú útra indulunk, és már több mint egy évvel ezelőtt cseréltük le a kenőanyagot, akkor érdemes egy olajszűrőt és egy olajcserét is beiktatni az indulás előtt.

Ügyeljünk arra, hogy jó minőségű, tesztelt olaj kerüljön a motorba, és gondosan figyeljünk rá, hogy se kevesebbet, se többet ne öntsünk bele. Ezt a folyamatot otthon is kivitelezhetjük, de amennyiben szervizbe visszük olajcserére, akkor érdemes átnézni a fékeket és a fékfolyadékokat is, hiszen a nyári nagy hőségben és hosszú úton nagy terhelést kapnak a fékek, ezzel pedig elkerülhetjük a váratlan meglepetéseket. Ajánlott lecserélni, de legalább ellenőrizni továbbá a hűtőfolyadék minőségét és mennyiségét is. A melegben az autónak ugyanis nagyobb hűtésre van szüksége, és ha túl kevés a hűtővíz, a rendszerben keringetett mennyiség könnyebben felforr, vagy megemelkedik, és ezzel kockáztatjuk, hogy autónk hengerfejes legyen. Érdemes finoman kitisztítani a hűtőbordákat is a jobb hűtés érdekében, de kerüljük a magasnyomású mosót és az egyéb durva szerkezeteket, hiszen azzal könnyedén kárt tehetünk az autóban.

Mivel nagyon sok baleset következik be az elhasznált, esetleg nem megfelelő nyomású gumiabroncsokból kifolyólag, ezért indulás előtt gondosan ellenőrizzük még új gumik esetén is állapotukat, az esetleges sérüléseket, és még az indulás előtt állítsuk be a guminyomást, amivel nem csak a menetbiztonságot növelhetjük meg, hanem a fogyasztást is optimalizálhatjuk. A légkondicionálók az esetek többségében a nyaralás során kerülnek a legjobban kihasználásra, így érdemes azt is ellenőrizni.

Nyilván a működésen kívül túl sok mindent nem tehetünk ezért, de a pollenszűrőt így is érdemes kicserélnünk, hiszen ezt otthon is meg tudjuk oldani, ezen felül pedig elősegíthetjük, hogy az utastérbe folyamatosan friss levegő tudjon bejutni. A nyaralás előtt érdemes elgondolkodni az akkumulátor cseréjén is. Ha túl régi már az akku, illetve gyakran tapasztalunk vele nehezebb indítást, esetleg valami problémát, akkor feltétlenül cseréljük le az indulás előtt, vagy legyen nálunk mindig egy kis tartalék pénz, hogy amennyiben esetleg menetközben hibásodik meg, akkor tudjuk pótolni. Ez azért fontos, mert főleg nyáron sokkal nagyobb terhelést kell kibírniuk az akkumulátoroknak nem csak a meleg, hanem a nyaralás során rákötött extrákból kifolyólag, legyen szó akár egy töltőről, akár egy navigációról. A biztonság kedvéért mindig legyen nálunk bikakábel is!

Természetesen létezik ezen felül rengeteg apró tipp és tanács is, amelyeket érdemes betartani indulás előtt, ha nyaralni megyünk, így például fontos ellenőrizni a pótkerék nyomását, a tartalékizzókat, a szerszámokat, valamint a vontatókötél és az elakadásjelző meglétét. Ezen felül pedig a váratlan záporok és zivatarok miatt nem árt lecserélni, de legalábbis ellenőrizni az ablaktörlők állapotát, illetve gondoskodni arról, hogy mindig legyen elegendő mennyiségű ablakmosó folyadék a tartályban. Ha ezeket ellenőriztük, 90 százalékkal csökkentettük az esélyét annak, hogy autómentéssel végződjön a nyaralás!