Az evezőgépet, vagy ismertebb nevén az evezőpadot a kevésbé kedvelt edzőgépek közé sorolhatjuk. Népszerűtlenségének egyik oka valószínűleg abban rejlik, hogy sokan úgy vélik, az evezőgépen végzett mozdulatsor nem hat túl természetesnek. Vannak, akik úgy vélik, hogy az evezőgép használata nem kívánatos negatív következményekkel járhat, ám ezek a negatív tulajdonságok szinte minden esetben abból fakadnak, hogy az edzést végző személy helytelenül használja a gépet.

Az evezés ugyanis, valójában nagyon egészséges és hatékony sporttevékenységnek minősül, mivel edzés közben szinte a test összes porcikája dolgozik. Az evezés rendkívül jó zsírégető módszer, hiszen már egyetlen óra evezés is elegendő ahhoz, hogy a test zsírégető funkciói teljes mértékben beinduljanak. A pulzusszám az evezés következtében felgyorsul, a test több oxigént vesz fel, amelynek következménye pedig az, hogy az anyagcsere folyamat is jelentősen fel tud gyorsulni. Ha az anyagcsere gyorsan működik, akkor a test hatékonyan tud zsírt égetni. Amennyiben a felsőtested igazán problémás, és szeretnéd azt látványosan és gyorsan átformálni, mindenképpen az evezést válaszd a fogyókúrás étrended kiegészítésére. Az evezőgép megvásárlását minden olyan fogyni vagy erősödni vágyó embernek ajánljuk, akik a testük izomzatát látványosan fejleszteni szeretnék. Amennyiben az evezéshez szükséges mozdulatsort tökéletesen elsajátítjuk, attól sem kell tartani, hogy negatív hatások jelentkeznének az edzés után. Ha az evezés mozdulatainak sora helyes, úgy az edzés többé nem szenvedés lesz, hanem szórakozás.

Az evezés a felső test izomzatát igen hamar átformálja, ám nem csupán itt, hanem a comb és a vádli izomzatán is szembetűnő változások észlelhetőek majd, igen rövid idő alatt. Amennyiben úgy döntöttél, hogy evezőpadot vásárolsz magadnak otthonra, jól teszed, ha előtte alaposan körbenézed a kínálatot. Bár szinte majdnem minden evezőpad hasonlóképpen működik, mégis érdemes ár, érték arány szerint vizsgálni a gépeket. A legtöbb modell ugyanazon az elven működik. Egy széken ülve kell előre és hátra irányuló mozdulatokat végezni, éppen úgy, mintha eveznénk. Az edzés során teljesen olyan érzésünk lehet, mintha hagyományos csónakban ülve, vízi evezést hajtanánk végre. A drágább, modernebb gépek már pulzusmérő órával is el vannak látva, így az edzés hatékonyságát folyamatosan szemmel tudjuk tartani. A digitális kijelzőn megjeleníthető továbbá az edzések során elégetett kalóriák száma, az evezés sebessége, az edzés időtartama, illetve az evezés során megtett távolság is leolvasható az adatokból. Fontos megjegyezned azt, hogy csakis akkor szánd rá magad az evezőpad vásárlására, ha eldöntötted azt is, hogy meg fogod tanulni valahogyan az evezés pontos technikáját.

Ha az evezési technikád nem megfelelő, úgy az edzéseid sem lesznek túlságosan hatékonyak, illetve komoly ízületi fájdalmaid is lehetnek a sporttevékenységed után. A helytelenül végzett evezés emellett súlyos hát és gerincproblémák okozója is lehet, ezért jobb, ha mindenképpen elsajátítod a megfelelő technikát egy tapasztalt evező személytől. Vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizd azt, hogy az adott evezőpad milyen fékrendszerrel van ellátva. Az evezőpad ülését is alaposan vedd szemügyre, hiszen, ha az ülés nem gurul előre-hátra, úgy az edzéseid minősége sem lesz kielégítő. Mielőtt megvennéd a kiszemelt gépet, ellenőrizd azt is, hogy valóban elfér-e majd a gép, az otthonodban. Az evezőgép ugyanis, igen nagy helyet tud elfoglalni, talán ez is az oka annak, hogy csak igen kevesen választják az evezőpadot otthonra.