A karikagyűrű kiválasztása nem egyszerű feladat. A rendkívül széles választék láttán talán azt gondolhatnánk, hogy könnyű dolgunk lesz, ám ez valójában nem így van. A tapasztalatok ugyanis, azt mutatják, hogy minél szélesebb a kínálat, annál nehezebb kiválasztani a végleges darabot. A szebbnél szebb ékszerek láttán ugyanis, a bőség zavara okozza a legnagyobb problémát.

Mivel a karikagyűrűt – jó esetben – életünk végéig viselni fogjuk, úgy nagyon fontos az, hogy ne csupán az adott trendnek, vagy tetszésünknek megfelelően válasszuk ki az adott darabot. Van ugyanis, néhány nagyon fontos szempont, amelyet szem előtt kell tartani a karikagyűrű megvásárlása során, annak érdekében, hogy agyűrű valóban hosszú-hosszú éveken át viselhető maradjon.

Lássuk, mire kell figyelned, a karikagyűrű kiválasztása során! Először is, ha hajlamos vagy a gyors hízásra és a gyors fogyásra is, akkor mindenképpen ajánlott olyan ékszert választanod, amelyet később, egy esetleges testsúlyváltozás után méretre lehet majd igazítani. Ilyen például az egyszínű fehérarany vagy sárgaarany karikagyűrű. A méretre igazítás feltétele az, hogy a gyűrű ne legyen kövekkel körberakva.

Lehet a gyűrűben kő, ám nagyon fontos, hogy az csak betétként legyen behelyezve az ékszerbe, ne pedig körbefoglalja azt! Fontos szem előtt tartani azt is a karikagyűrű méretének kiválasztása során, hogy a hőingadozás következtében az ujjak mérete is változik. Hidegben az ujj átmérője némileg kisebb, míg nagy melegben, nyáron, vagy sportolás után az ujj körmérete kissé megnövekedhet. Fontos, hogy a gyűrű mérete minden körülmények között jó legyen, ezért semmi esetre se válassz olyan darabot, ami éppen, hogy csak felcsúszik az ujjadra.

Jó tudni, hogy az igazán széles – 4 milliméternél nagyobb – gyűrűk általában nehezebben mennek fel az ember ujjára. Ezért, ezekből a darabokból érdemesebb lehet egy mérettel nagyobbat vásárolni, hogy később ne érjenek majd kellemetlen meglepetések. Tudtad azt, hogy reggelente mindenkinek vastagabb egy picit az ujja? Bizonyára nem szeretnél úgy ébredni az esküvő utáni reggelen, hogy az ujjadat teljesen elszorítja a karikagyűrűd.

Egy meseszép fehérarany ékszer mellett döntöttél? Szereted a csillogó, fényes felületű fehérarany ékszereket? Akkor a karikagyűrűdet kérheted akár ródiumozott változatban is, amely még fényesebbnek és csillogóbbnak mutatja majd a fehéraranyból készült karikagyűrűdet. Azt azonban nem szabad elfelejtened, hogy ez a ródiumozott réteg az évek során le is fog kopni, így annak érdekében, hogy ugyanolyan csillogó lehessen az ékszer, mint új korában, mindenképpen szükség van annak az újra ródiumozására. Amennyiben ilyen ékszert választasz, vállalnod kell a néhány évenkénti ródiumoztatást is, ha azt szeretnéd, hogy a karikagyűrű valóban szép maradhasson.

Trendi és egyben valóban személyes ékszert szeretnél választani, ám nem tudod, hogy milyen legyen pontosan? Válassz egy olyan darabot, ami kívül, vagy belül gravírozva van. Nagyon divatosak az olyan karikagyűrűk, amelyeknek belsejébe, vagy külsejébe belegravírozzák a házastárs nevét, vagy az esküvő napját. Természetesen más, személyes dolgot is bele lehet gravíroztatni az ékszerbe, hogy az még szívhez szólóbb lehessen. A szerelmespárok gyakran választanak olyan ékszert is, amelynek belsejébe egy szerencsét hozó szimbólumot vésnek be. Amennyiben Te is babonás vagy, azt javasoljuk, mindenképpen kérj egy szerencsehozó szimbólumot is a karikagyűrűd belsejébe, így biztos lehetsz benne, hogy a házasságot szerencsés és boldog lehet majd!