A lépcsőző gép főként a nők körében számít igen kedvelt edzőgépnek, hiszen főként a fenék és a comb izmait dolgoztatja meg a rajta való rendszeres testmozgás. A lépcsőző gép, vagy másik nevén a taposó gép, a lépcsőzést imitálja. A rajta történő edzés olyan, mintha folyamatosan lépcsőznél felfelé valahová.

A testmozgás során a pulzusszám jelentősen megemelkedik, a légzés gyorsul, vagyis a vérkeringés alaposan felpezsdül általa. A vérbe több oxigén jut, ami pedig a méregtelenítési folyamatoknak tesz kifejezetten jót. Ha a méregtelenítés gyors, akkor a zsírégetés is igen gyorsan végbe tud menni. Taposás közben az izmok igen keményen dolgoznak, így nem csupán karcsúsodni lehet általa, hanem formálódni, izmosodni is. Az edzések alatt elégetett kalória mennyisége súlytól függően, 30 perc alatt elérheti akár az 500 kalóriát is, tehát nagyon hatékony fogyókúrás sporttevékenységnek számít. A lépcsőző gépek igen hamar a nők kedvenceivé váltak. Az első taposó szerkezet az 1980-as években jelent meg és azonnal nők ezrei kezdtek el mozogni az új edzőgép hatására. Már a 80-as években bebizonyosodott az, hogy a taposó gépek amellett, hogy olcsóak és egyszerűek, még rendkívül hatásosak is. Ezért hát nem véletlen az, hogy napjainkban is rengeteg nő választja a taposógépet az edzőtermekben és az otthonukban is.

A taposógépen történő edzés során nem árt néhány dologra odafigyelni annak érdekében, hogy az esetleges sérüléseket el lehessen kerülni, illetve azért, hogy a végzett testmozgás valóban hatékony lehessen. Először is, nagyon fontos, hogy taposás közben a hát teljesen egyenes maradjon. Az egész testtartásra ügyelni kell, ugyanis, ha legörbül a felsőtestünk, akkor azzal a mozdulatsor hatékonyságát csökkenthetjük, amit ugyebár nem szeretnénk. Az ellenállás mértékére is ajánlott nagy figyelmet fordítani. Fontos, hogy soha ne állítsd túlságosan könnyűre az ellenállást, hiszen ezzel szintén a mozdulatsor hatékonyságát csökkentheted, illetve ez könnyen sérüléshez is vezethet. Amennyiben olyan taposó gépen végzel edzést, amely korláttal is el van látva, ügyelj arra, hogy soha ne kapaszkodj rá erre a támasztékra.

A kar ugyanis csupán azt a célt szolgálja, hogy nehogy elveszítsd az egyensúlyodat edzés közben, így amikor szükséges megtámaszkodhatsz benne egy pillanatra. Hosszabb ideig azonban ne kapaszkodj rá és főleg ne görnyedj előre, rádőlve a karra. Edzés közben figyelj oda arra, hogy a légzésed egyenletes legyen. Lélegezz lassan, mélyeket, hogy az egész testedet átjárhassa a friss oxigén. Számíts arra, hogy a taposás nagyon izzasztó „munka”. Mindenképpen készíts magad mellé egy törölközőt, amivel fel tudod majd itatni a képződött verejtéket.

A fokozott izzadás miatt szükséged lesz még egy üveg szénsavmentes ásványvízre is, amelyet jobb, ha szintén a kezed ügyébe helyezel el, hogy a kiizzadt folyadékot folyamatosan pótolni a tudd a szervezeted számára. Az ivás nagyon fontos annak érdekében, hogy az anyagcsere folyamatod maximális fokozaton pörögjön és a tested méregtelenítő folyamata is zavartalan lehessen.

Ha eleget iszol, akkor a fogyás, a zsírégetés is könnyebben megy, ezért vedd nagyon komolyan a folyadékpótlást! Amennyiben szeretnél otthonra is beszerezni egy taposó gépet, mindenképpen tájékozódj előre az árakról és a lépcsőző gépek típusairól. Vannak olyan edzőgépek, amelyek akár a pulzusodat is mérik taposás közben. A digitális kijelzővel ellátott szerkezetek segítségével az edzések során elégedett kalória mennyisége is mérhető, valamint azt is meg lehet tekinteni a segítségükkel, hogy hány lépést sikerül egy-egy alkalommal megtenned a lépcsőző gépen.