A hatóságok intézkedéseinek ellenére is még mindig rengeteg baleset történik az utakon, amelyek jelentős részes súlyos sérülésekkel vagy halállal végződik. Túlnyomórészt azonban még mindig a kisebb koccanások vannak jelen az utakon, amelyek gyakran végződnek autómentéssel, és amelyek kapcsán a bizonyítás rendre nagyon nehéz, hiszen gyakran még a nyomozók sem tudják eldönteni, hogy ki is volt a vétkes.

Ez az információ márpedig a biztosítás szempontjából nagyon fontos, és amennyiben mi is szeretnénk ezt a jövőben elkerülni, és egyszerűen bizonyítani egy ilyen esetben a vétkes fél felelősségét, akkor nem árt beszerezni egy fedélzeti kamerát. A fedélzeti kamerák hazánkban még nem túl elterjedtek, de bizonyos nyugati országokban már szinte minden harmadik autón megtalálhatók – amennyiben az adott államban engedélyezett a használatuk. Sok helyen ugyanis jogszabály tiltja a fedélzeti kamerákat, mi magyarok azonban szerencsések vagyunk ebben a tekintetben, hiszen az érvényes jogszabályok nem tiltják a kérdéses kiegészítő használatát, kivéve abban az esetben, ha a felvételt magáncélra használjuk, és nem hozzuk nagy nyilvánosságra. Ez alól egyetlen kivételt jelent, ha a felvétel a jogos érdek érvényesítése miatt történik, tehát amennyiben tanúja voltunk egy balesetnek, egy szabálytalankodásnak, vagy éppen baleset áldozatai vagyunk, és a vétkes fél nem kívánja elismerni, hogy ő volt a hibás.

A nyugati országokban általában szigorúbban veszik ezt a kérdést, így nagyon sok helyen nem engedélyezik a fedélzeti kamerák használatát, de például Ukrajnában és Oroszországban teljes mértékben engedélyezik, ezen felül pedig a rögzített felvételek is nyilvánosságra hozhatók. Ezért van fenn a világhálón annyi Oroszországban rögzített baleset, meghökkentő szabálysértés, rendőrségi intézkedés vagy autómentés is. Hazánkban egyelőre még nagyon ingoványos talaj a fedélzeti kamera, hiszen ezzel könnyedén sérthetünk személyiségi jogokat, amennyiben a jó minőségű felvételeken más autós rendszáma és arca is felbukkan úgy, hogy nem adtak hozzá engedélyt. A Ptk 2:43. § ugyanis kimondja: a személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése. … 2:48. § (1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.

A hatóságok emiatt senkinek sem javasolják, hogy egy fedélzeti kamerával készített felvételt publikáljon a világhálón, azonban a vitás baleseti kérdések eldöntésében egy ilyen rögzített videó gyakran sokat segíthet. Beszerzése pedig nem is túl nagy költség, hiszen léteznek már tízezer forintnál is olcsóbb, autóba való fedélzeti kamerák, amelyek bizonyítékokkal tudnak szolgálni egy olyan ügyben, amiben a felek nem tudnak megegyezni a vétkességről.

A felvétel ráadásul teljes mértékben és jogszerűen felhasználható ilyen célból! Léteznek ma már olyan fedélzeti kamerák is, amelyek nem csak képet tudnak rögzíteni, hanem a beépített GPS-nek köszönhetően a felvétel helyszínét és időpontját is megadhatják, ezen felül pedig a rögzítő autó sebességét, vagy a felvétel olyan pontossággal játszható vissza, mintha egy repülőgép fekete dobozáról lenne szó. Egy ilyen felvétel szó szerint tökéletes bizonyíték lehet, ha a baleseti vétség eldöntéséről van szó. A legtöbb ilyen kamera egyébiránt vagy végtelenítve rögzíti az út elmúlt néhány percét vagy óráját, míg másik inkább nagy lassulást érzékelve kezdenek rögzítésbe, hogy a baj első pillanatától rögzítve legyen minden fontos mozzanat.